Składniki;
1 kg. mąki pszennej
1/2 kg. twarogu półtłustego
8 łyżek cukru
1 szklanka letniego mleka
3 łyżki margaryny
60 g. świeżych drożdży
2 jajka
4 żółtka
Dodatkowo;
olej do smażenia
śmietana
ulubiona konfitura
Wykonanie;
Podgrzać mleko aby było lekko ciepłe,ale nie za gorące.Mleko wymieszać z jedną łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia na 10-15 minut.Zmielić lub przecisnąć dwukrotnie przez praskę twaróg.Jajka i żółtka utrzeć mikserem z resztą cukru na jasną puszystą masę.Dalej miksując dodać twaróg i roztopioną margarynę,wsypać przesianą mąkę i drożdżowy zaczyn.Wyrobić gładkie ciasto w razie potrzeby podsypać mąką.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.Z wyrośniętego ciasta formować niewielkie kulki. Rozgrzać olej w dużym rondlu i na średnim ogniu smażyć pączki z obu stron, aż się zarumienią.Ułożyć pączki na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby ociekły z tłuszczu.Ostudzone pączki można jeść same posypane cukrem pudrem lub podawać je ze śmietaną i konfiturą.