Składniki:
2 szklanki mąki
1kostka margaryny
6 łyżek mleka
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
1łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1/2 szklanki mrożonych (w sezonie świeżych) malin lub innych czerwonych owoców
100 ml. śmietany kremówki
sól
wykonanie:
Margarynę stop w garnku. Dodaj cukier, mleko i kakao, dokładnie wymieszaj, zagotuj na małym ogniu. Ostudź. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dodaj żółtka, zmiksuj na gładkie ciasto. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj do ciasta, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Do natłuszczonych foremek do babeczek nałóż po 2 łyżki ciasta. Ułóż owoce (bez rozmrażania), przykryj jeszcze jedną łyżką ciasta. Piecz około 25 minut w temperaturze180 C. Udekoruj kleksem ubitej kremówki.