Składniki:

 

2 szklanki mąki

1kostka margaryny

6 łyżek mleka

1 szklanka cukru

4 łyżki kakao

1łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

1/2 szklanki mrożonych (w sezonie świeżych) malin lub innych czerwonych owoców

100 ml. śmietany kremówki

sól

wykonanie:

 

Margarynę stop w garnku. Dodaj cukier, mleko i kakao, dokładnie wymieszaj, zagotuj na małym ogniu. Ostudź. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dodaj żółtka, zmiksuj na gładkie ciasto. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj do ciasta, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Do natłuszczonych foremek do babeczek nałóż po 2 łyżki ciasta. Ułóż owoce (bez rozmrażania), przykryj jeszcze jedną łyżką ciasta. Piecz około 25 minut w temperaturze180 C. Udekoruj kleksem ubitej kremówki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *