MAŁŻE ŚW.JAKUBA PO TAJSKU

Składniki;

6 przegrzebków(oczyszczone mięso)
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 łyżeczka startego czosnku
1/2 łyżeczki posiekanego chili
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka oleju kokosowego
szczypiorek
kolendra

Sos;

sok z 1 pomarańczy
sok z 1 limonki
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka sosu rybnego lub mała szczypta soli
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sałatka z mango:

1 mango
szczypta cukru trzcinowego
1 łyżka soku z limonki
kawałeczek papryki z chili
kolendra świeża

Dodatki;

1/2 szklanki ryżu jaśminowego

Wykonanie;

Przegrzebki wymieszać ze startym imbirem, czosnkiem, posiekanym chili i kurkumą.W miseczce połączyć składniki sosu:
sok z pomarańczy,i limonki, cukier trzcinowy, sos rybny,oraz mąkę ziemniaczaną.
Ryż wrzucić na wrzątek i gotować przez około 10 minut do miękkości, odcedzić na sitku.W woku lub na patelni roztopić olej wrzucić przegrzebki i smażyć około 5 minut, 2-3 razy przewracając. Wlać sos i zagotować. Gotować około 5minut, raz przewracając małże.Podawać z ryżem posypanym szczypiorkiem oraz sałatką z mango.

Sałatka z mango:

Mango obrać pokroić na kawałki, posypać cukrem, skropić sokiem z limonki, wymieszać z chili, posypać kolendrą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *