MARCHEW SMAŻONA PO TURECKU

 

Składniki:

 

8 dorodnych marchwi

4 jajka

4 łyżki tartej bułki,

1szklanka jogurtu

3 ząbki czosnku

4 łyżki oleju do smażenia

sól

pieprz

1 łyżeczka posiekanego koperku

 

Wykonanie:

 

Marchew umyć, oczyścić, przepołowić wzdłuż, zalać wrzącą, posoloną i lekko ocukrzoną wodą. Chwilę pogotować, odcedzić, odsączyć. Zanurzyć polówki marchwi w rozbitych jajkach, następnie obtoczyć w tartej bułce, smażyć na

silnie rozgrzanym oleju, aż się zrumienią po obu stronach. Wyłożyć na półmisek, ostudzić. Czosnek obrać, drobniutko posiekać. Wrzucić do jogurtu, podobnie koperek. Doprawić jogurt, polać nim marchew.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *