Składniki;
70 dag. marchewki
30 dag. mrożonego groszku zielonego
1-2 łyżki masła
1-2 łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
łyżeczka soku z cytryny
cukier
Wykonanie;
Marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać masło oraz do smaku sól, pieprz, cukier, i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić pokrojoną marchewkę gotować na małym ogniu aż marchewka będzie al dente. Dodać groszek i gotować do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie dodać sok z cytryny i gotować jeszcze około 4 minuty, jeśli trzeba to jeszcze doprawić do swojego smaku. Marchewkę z groszkiem zdjąć z ognia i posypać ją mąką. Dobrze wymieszać. Ponownie wstawić na ognień stale mieszając zagotować aż marchewka z groszkiem zgęstnieje.