Składniki:
1/2 kg. marchewki
1 łyżka masła
1 łyżeczka Vegety
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
Marchewkę umyć dokładnie, obrać i przekroić wzdłuż na 4 części. Następnie pokroić ją w kosteczkę, przełożyć do garnka i zalać wodą musi przykryć marchewkę. Dodać Vegetę, cukier, sól i masło. Gotować wszystko około 30 minut na małym ogniu, aż marchew zmięknie. Mąkę w małym garnuszku rozprowadzić z 50 ml. wody i mieszać z mąką dokładnie. Wlać mieszaninę do garnka z marchewką i gotować razem 5 minut.Wkładać do słoika gorące pasteryzować około 30 minut .jak chcemy marchewkę z groszkiem to po wyjęciu ze słoika doda groszek z puszki konserwowy podgrzać .