Składniki;
Ciasto:
20 dag. margaryny
30 dag. startej marchewki
4 jajka
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Lukier:
20 dag.cukru pudru
sok z 1 cytryny
Wykonanie;
Marchewkę umyć obrać ,zetrzeć na drobnej tarce osączyć na sicie. Margarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić. Jajka zmiksować z cukrem na puch. Dodać połowę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Wymieszać, ciągle mieszając dodać startą marchewkę i resztę mąki.Na koniec wlać ostudzoną margarynę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm. wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą i piecz w nagrzanym piekarniku około 45 minut w 180C
Lukier;
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest zbyt gęsty to można dodać odrobinę soku z cytryny lub wody. Przestudzone ciasto polać lukrem.