Składniki:

Ciasto:

5 jajek

20 dag. cukru

25 dag. margaryny

40 dag. mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

25 dag. margaryny

23 dag. nutelli

10 dag. orzechów włoskich mielonych

2 kieliszki alkoholu

Wiórki:

10 dag. wiórków kokosowych

15 dag. orzechów włoskich mielonych

Polewa:

12,5 dag margaryny

1/2 szklanki cukru

1i1/2łyżki kakao

1i 1/2 łyżki wody

Dekoracja:

orzechy włoskie

Wykonanie:

Ciasto:

Jajka ubić z cukrem, dodać roztopioną i schłodzoną margarynę oraz mąkę przesianą wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, Wylać ciasto. Piec około 20 – 30 minut w temperaturze 180C.

Krem:

Margarynę utrzeć z nutellą i alkoholem. Dodać zmielone orzechy i wymieszać.

Wiórki:

Wymieszać wiórki kokosowe z orzechami włoskimi.

Polewa:

Wszystkie składniki włożyć do garnka. Dokładnie wymieszać. Wszystko razem zagotować.

Przełożenie:

Ciasto pokroić na małe kwadraty. Każdy kwadrat przekroić na pół, przełożyć kremem i zlepić, boki mazurków posmarować kremem i obtoczyć w wiórkach. Wierzch mazurków polać polewą i ozdobić orzechami.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *