Składniki:
Ciasto:
5 jajek
20 dag. cukru
25 dag. margaryny
40 dag. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
25 dag. margaryny
23 dag. nutelli
10 dag. orzechów włoskich mielonych
2 kieliszki alkoholu
Wiórki:
10 dag. wiórków kokosowych
15 dag. orzechów włoskich mielonych
Polewa:
12,5 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
1i1/2łyżki kakao
1i 1/2 łyżki wody
Dekoracja:
orzechy włoskie
Wykonanie:
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem, dodać roztopioną i schłodzoną margarynę oraz mąkę przesianą wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, Wylać ciasto. Piec około 20 – 30 minut w temperaturze 180C.
Krem:
Margarynę utrzeć z nutellą i alkoholem. Dodać zmielone orzechy i wymieszać.
Wiórki:
Wymieszać wiórki kokosowe z orzechami włoskimi.
Polewa:
Wszystkie składniki włożyć do garnka. Dokładnie wymieszać. Wszystko razem zagotować.
Przełożenie:
Ciasto pokroić na małe kwadraty. Każdy kwadrat przekroić na pół, przełożyć kremem i zlepić, boki mazurków posmarować kremem i obtoczyć w wiórkach. Wierzch mazurków polać polewą i ozdobić orzechami.