MAZUREK DROŻDŻOWY

Składniki;

 

 

50 dag. mąki

15 dag. masła

4 żółtka

3 dag. drożdży

1/2 szklanki mleka

25 dag. cukru pudru,

1 białko

5 dag. rodzynek

 

Wykonanie:

 

W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Utrzeć masło na pianę i dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Gdy masa zbieleje, wlać podrośnięte drożdże, wsypać mąkę i wyrobić (około 30 minut) ciasto. Gładkie i lśniące ciasto zawinąć w lnianą ściereczkę, związać luźno, aby mogło rosnąć, włożyć do naczynia z zimną wodą i zostawić na noc. Gdy wypłynie na wierzch, wyjąć ze ściereczki, ułożyć na stolnicy, dodać cukier puder i ponownie wyrobić. Zostawić przykryte lnianą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, po czym rozwałkować na kwadraty, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować białkiem, posypać rodzynkami, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 40 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *