Składniki:
Ciasto:
35 dag. mąki
10 dag. cukru
20 dag. masła
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
2 żółtka
Masa kajmakowa:
2 szklanki mleka
10 dag. masła
2 szklanki cukru
ewentualnie 2 łyżki kakao
1 łyżka łuskanych orzechów włoskich
1 łyżka rodzynek
Wykonanie:
Przesiać mąkę na stolnicę, posiekać z masłem na piasek, dodać cukier, żółtka i śmietanę, dokładnie wyrobić ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować, ułożyć na prostokątnej blasze, brzegi obłożyć wałeczkami, wstawić do gorącego piekarnika, upiec na jasnozłoty kolor. Do rondla wlać mleko, dodać cukier, gotować na maleńkim ogniu, najlepiej na metalowej płytce, stale mieszając, aż masa zgęstnieje (około 2 godziny.). Po lekkim przestudzeniu dodać masło i dokładnie wymieszać (jeśli chcemy mieć masę czekoladową, dodać kakao). Letnikajmak rozsmarować na cieście, wyrównując powierzchnię szerokim nożem, zanurzanym w gorącej wodzie.Udekorować posiekanymi orzechami i rodzynkami.