Składniki:

 

35 dag. mąki pszenne

1i 1/2 kostki masła

12 dag. cukru pudru

5 żółtek ugotowanych na twardo

10 dag. migdałów

1 łyżka soku z cytryny

1jajko

ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny

sól

Polewa

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

1łyżeczka wody;

konfitura owocowa

 

Wykonanie:

Utrzeć masło z cukrem na pianę i stopniowo dodawać ugotowane na twardo żółtka przetarte przez sitko, posiekane drobno migdały i surowe żółtko. Dodać sok i skórkę z cytryny, szczyptę soli i przesianą mąkę, dokładnie wyrobić ciasto, odstawić na godzinę, aby ?odpoczęło?. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę, z pozostałego utoczyć wałeczki i ułożyć na cieście kratkę. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30-35 minut na złoty kolor w temperaturze 160-170 C. Na maleńkim ogniu utrzeć cukier z wodą i sokiem z cytryny na gładką polewę. Gdy ciasto ostygnie, ułożyć w kratkach owoce z konfitury i pokryć letnią polewą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *