Składniki:
35 dag. mąki pszenne
1i 1/2 kostki masła
12 dag. cukru pudru
5 żółtek ugotowanych na twardo
10 dag. migdałów
1 łyżka soku z cytryny
1jajko
ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny
sól
Polewa
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1łyżeczka wody;
konfitura owocowa
Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem na pianę i stopniowo dodawać ugotowane na twardo żółtka przetarte przez sitko, posiekane drobno migdały i surowe żółtko. Dodać sok i skórkę z cytryny, szczyptę soli i przesianą mąkę, dokładnie wyrobić ciasto, odstawić na godzinę, aby ?odpoczęło?. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę, z pozostałego utoczyć wałeczki i ułożyć na cieście kratkę. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30-35 minut na złoty kolor w temperaturze 160-170 C. Na maleńkim ogniu utrzeć cukier z wodą i sokiem z cytryny na gładką polewę. Gdy ciasto ostygnie, ułożyć w kratkach owoce z konfitury i pokryć letnią polewą.