MAZUREK SZWAJCARSKI

Składniki:

 

1/2 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1 kostka masła

1 szklanka cukru

8 jajek

skórka otarta z 2 cytryn

świeże owoce lub konfitura z wiśni

1 szklanka śmietany kremówki

 

Wykonanie:

 

Masło z cukrem utrzeć na pianę, dodając stopniowo żółtka, skórkę otartą z cytryn, a na koniec wymieszane mąki. Ubić na sztywno pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie połączyć z ciastem. Prostokątną blachę wyłożyć pergaminem, posmarować masłem, napełnić ciastem (warstwa ciasta powinna mieć około 2 cm. grubości). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 35 minut (w temperaturze około 170 C). Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i owocami świeżymi lub z konfitury.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *