Składniki:
12 dag. mąki
2 jajka
6 dag. masła
3 dag. cukru
1 cukier waniliowy
Blat makowy:
5 dag. maku białego
5 dag. cukru
2 jajka
5 dag. mąki
3 dag. margaryny
aromat migdałowy
Lukier żurawinowy:
5 dag. mrożonej żurawiny
10 dag. cukru pudru
20 ml. wody
Dodatkowo:
10 dag. powideł śliwkowych
Ciasto:
Wykonanie:
Masło posiekać z cukrem, i mąką. Zagnieść ciasto schłodzić. rozwałkować i wyłożyć na blaszkę10×15 cm. Piec w 180 C. 35 minut.
Blat makowy:
Wykonanie:
Mak, cukier i 1 jajko wymieszać zemleć na maszynce .Dodać aromat migdałowy .Margarynę utrzeć do białości, dodać masę makową i mąkę ,wymieszać.2/3 masy rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem.
Resztę ciasta nałożyć do szprycy wycisnąć dekoracyjne brzegi. Piec25 minut w 180 C.
Lukier:
Wykonanie:
Cukier wymieszać z wodą i żurawiną. Ciasto posmarować powidłami ,śliwkowymi. Nałożyć na nie blat makowy. Wierzch posmarować lukrem. Udekorować np. suszonymi owocami, albo biała i ciemną czekoladą.