MAZUREK ŻURAWINOWY

Składniki:

12 dag. mąki

2 jajka

6 dag. masła

3 dag. cukru

1 cukier waniliowy

Blat makowy:

5 dag. maku białego

5 dag. cukru

2 jajka

5 dag. mąki

3 dag. margaryny

aromat migdałowy

Lukier żurawinowy:

5 dag. mrożonej żurawiny

10 dag. cukru pudru

20 ml. wody

Dodatkowo:

10 dag. powideł śliwkowych

Ciasto:

Wykonanie:

Masło posiekać z cukrem,  i mąką. Zagnieść ciasto schłodzić. rozwałkować i wyłożyć na blaszkę10×15 cm. Piec w 180  C. 35 minut.

Blat makowy:

Wykonanie:

Mak, cukier i 1 jajko wymieszać zemleć na maszynce .Dodać aromat migdałowy .Margarynę utrzeć do białości, dodać masę makową i mąkę ,wymieszać.2/3 masy rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem.

Resztę ciasta nałożyć do szprycy wycisnąć dekoracyjne brzegi. Piec25 minut w 180  C.

Lukier:

Wykonanie:

Cukier wymieszać z wodą i żurawiną. Ciasto posmarować powidłami ,śliwkowymi. Nałożyć na nie blat makowy. Wierzch posmarować lukrem. Udekorować np. suszonymi owocami, albo biała i ciemną czekoladą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *