Składniki;
2 polędwiczki wieprzowe
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1-2 ząbki czosnku
4-5 łyżek oleju
4-5 gałązek rozmarynu
sól
pieprz
zmielony suszony rozmaryn
Ponadto;
olej do posmarowania blachy
Wykonanie;
Polędwiczki dokładnie oczyść z błonek. opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso natrzyj solą, pieprzem oraz odrobiną suszonego rozmarynu. Skrop sokiem z cytryny. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z olejem. Posmaruj tym mięso. Przyprawione polędwiczki ułóż w miseczce Szczelnie przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut. Polędwiczki po wyjęciu z lodówki pokrój na grubsze kawałki. Gałązki rozmarynu opłucz, osusz, grubo potnij. Kawałki polędwiczek obwiąż sznureczkiem. Wcześniej mięso możesz dodatkowo owinąć plasterkami wędzonego boczku albo szynki dojrzewającej. Blachę posmaruj olejem połóż na niej kotleciki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 C.Piecz około 25 minut. Od czasu do czasu mięso obracaj. Przed podaniem po wtykaj kawałeczki rozmarynu pomiędzy mięso a sznurek.