Składniki:
1zielona papryka
2 małe pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
chili
1 pęczek trybuli lub natki pietruszki
7/2 pęczka szczypiorku
100 ml. oliwy z oliwek
3 – 4 łyżki octu winnego z białego wina
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz czarny mielony
8 małych medalionów wołowych (po 80 g.)
Wykonanie:
Paprykę oczyścić, pokroić w małą kostkę. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, po usunięciu pestek drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Chili opłukać, naciąć, usunąć pestki, pokroić w cienkie paski. Zioła opłukać, osuszyć i posiekać. 60 ml. oliwy wymieszać z octem i cukrem. Dodać paprykę, pomidory, zioła, cebulę, czosnek i chili. Sos wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Medaliony umyć i osuszyć (dla uzyskania ładnego kształtu kawałki mięsa można obwiązać bawełnianą nicią). Resztę oliwy rozgrzać na patelni. Włożyć mięso, smażyć 8-10 minut, odwracać. Pikantnie doprawić solą i pieprzem Wyłożyć na talerze, dodać salsę paprykową. Można ozdobić ziołami i papryczkami chili. Odpowiedni dodatek: ryż.