MEDIALIONY WOŁOWE Z SALSĄ PAPRYKOWO-ZIOŁOWĄ

Składniki:

1zielona papryka

2 małe pomidory

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 czerwona papryka

chili

1 pęczek trybuli lub natki pietruszki

7/2 pęczka szczypiorku

100 ml. oliwy z oliwek

3 – 4 łyżki octu winnego z białego wina

1/2 łyżeczki cukru

sól

pieprz czarny mielony

8 małych medalionów wołowych (po 80 g.)

 

Wykonanie:

 

Paprykę oczyścić, pokroić w małą kostkę. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, po usunięciu pestek drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Chili opłukać, naciąć, usunąć pestki, pokroić w cienkie paski. Zioła opłukać, osuszyć i posiekać. 60 ml. oliwy wymieszać z octem i cukrem. Dodać paprykę, pomidory, zioła, cebulę, czosnek i chili. Sos wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Medaliony umyć i osuszyć (dla uzyskania ładnego kształtu kawałki mięsa można obwiązać bawełnianą nicią). Resztę oliwy rozgrzać na patelni. Włożyć mięso, smażyć 8-10 minut, odwracać. Pikantnie doprawić solą i pieprzem Wyłożyć na talerze, dodać salsę paprykową. Można ozdobić ziołami i papryczkami chili. Odpowiedni dodatek: ryż.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *