MIELONE KULECZKI NA PATYKU

Składniki:

1/2 kg. mieszanego mielonego mięsa

10 dag. żółtego sera

1-2 ogórki konserwowe

1 jajko

bułka tarta

olej do smażenia

przyprawa do mielonego mięsa

sól

pieprz

2 ząbki czosnku

20 dag pieczarek

opakowanie pomidorków koktajlowych

2-3 łyżki masła

Wykonanie:

 

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Mielone mięso wyrób z jajkiem, serem, ogórkami i czosnkiem, wsypując tyle bułki tartej, by powstała dość gęsta masa. Przypraw pieprzem i przyprawą do mielonego. Z wyrobionej masy uformuj niewielkie kulki obtocz w tartej bułce. Olej rozgrzej na patelni, usmaż kulki ze wszystkich stron (możesz też lekko podsmażyć kulki, przełożyć na blachę i podpiec w piekarniku lub na grillu). Osącz. Pieczarki (najlepiej by były nie za duże, tej samej wielkości) obierz, oczyść. Masło stop na patelni, usmaż pieczarki na małym ogniu. Oprósz solą i pieprzem, osącz. Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno: kulkę mięsa, pieczarkę kulkę mięsa, pieczarkę i umyty, osuszony pomidorek koktajlowy. Szaszłyki podawaj do chleba lub pieczonych ziemniaków z sałatką ze świeżych pomidorów.

MIELONE KULECZKI NA PATYKU

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *