Składniki:
1/2 kg. mieszanego mielonego mięsa
10 dag. żółtego sera
1-2 ogórki konserwowe
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
przyprawa do mielonego mięsa
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
20 dag pieczarek
opakowanie pomidorków koktajlowych
2-3 łyżki masła
Wykonanie:
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Mielone mięso wyrób z jajkiem, serem, ogórkami i czosnkiem, wsypując tyle bułki tartej, by powstała dość gęsta masa. Przypraw pieprzem i przyprawą do mielonego. Z wyrobionej masy uformuj niewielkie kulki obtocz w tartej bułce. Olej rozgrzej na patelni, usmaż kulki ze wszystkich stron (możesz też lekko podsmażyć kulki, przełożyć na blachę i podpiec w piekarniku lub na grillu). Osącz. Pieczarki (najlepiej by były nie za duże, tej samej wielkości) obierz, oczyść. Masło stop na patelni, usmaż pieczarki na małym ogniu. Oprósz solą i pieprzem, osącz. Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno: kulkę mięsa, pieczarkę kulkę mięsa, pieczarkę i umyty, osuszony pomidorek koktajlowy. Szaszłyki podawaj do chleba lub pieczonych ziemniaków z sałatką ze świeżych pomidorów.