KOTLETY MIELONE W SOSIE PIECZARKOWYM
Składniki:
1/2kg. mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
1 jajko
1 cebula
2 łyżki kaszy manny
3-4 łyżki letniej wody
sól
pieprz
1/2 litra gorącej wody
1 kostka mięsna Winiary
30 dag.pieczarek
olej do smażenia
2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu,
mąka do panierowania kotletów
Wykonanie:
Kaszę mannę namoczyć z 3-4 łyżkami letniej wody, pozostawić do napęcznienia. Cebulę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do miski włożyć zmielone mięso, jajko, startą cebulę, namoczoną kaszę mannę, sól, pieprz. Masę mięsną dobrze wymieszać doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej. Maczając ręce w ciepłej wodzie formować kotlety, obtaczać w mące i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone kotlety przełożyć do płaskiego garnka, zalać 0,5 litra gorącej wody, dodać kostkę mięsną Winiary lub posolić.Pieczarki przesmażyć na 2 łyżkach oleju, aż wyparuje ich sok, następnie oprószyć je 2 łyżkami mąki, wymieszać, podsmażyć 1 minutę, zalać niewielką ilością sosu z garnka z kotletami, energicznie wymieszać i wlać do kotletów. Doprawić pieprzem. Przegotować całość jeszcze 3-5 minut. Gotowe kotlety można podawać z ziemniakami, kaszami, makaronami, kluskami : francuskimi, szarymi ziemniaczanymi, z kopytkami, do tego surówka.