Składniki:
1/2 kg. Mielonego mieszanego mięsa
5-6 jajek
3-4 łyżki bułki tartej
1 cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
Wykonanie:
Ugotuj na twardo 4-5 jajek. Ostudź, obierz. Pozostałe jajko wbij do mielonego mięsa. Cebulę obierz, posiekaj, dodaj do mięsa. Wsyp bułkę tartą, dokładnie wyrób na gładką masę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Masę podzielna 4-5 części. Z każdej części masy mięsnej uformuj placek. Na środku ułóż ugotowane jajko, delikatnie zawiń, formując kulki. Dużą ilość oleju rozgrzej na patelni. Włóż kotlety, smaż na złoty kolor 10-15 minut. Osącz z tłuszczu. Podawaj np. z keczupem i sałatką z sezonowych warzyw. Takie kotlety są równie smaczne na gorąco, jak i na zimno.