Składniki:
Ciasto:
20 dag. mąki
2 łyżki oleju
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
Farsz:
25 dag. łopatki wieprzowej
1duża cebula
1duża marchewka
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
słodka papryka
zioła prowansalskie
olej
Wykonanie:
Ciasto:
Podane składniki (bez białka) zagnieć, dolewając w miarę potrzeby wodę. Ciasto odłóż, przykryj ściereczką.
Farsz:
Mięso zmiel, dodaj posiekany czosnek, wymieszaj, przypraw. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę w kostkę. Podsmaż razem na oleju. Dodaj mięso, podsmaż. Przypraw do smaku. Ciasto cienko rozwałkuj. Rozłóż farsz, brzegi załóż do środka, zwiń. Strudel ułóż na natłuszczonej blasze, posmaruj białkiem. Piecz 45 minut w temperaturze 180 C.