Składniki:

Biszkopt:

4 jajka
8 dag.. cukru
10 dag. mąki tortowej
2 dag. maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
25 dag. masła
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowego bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko

Bita śmietana:
1/2 litra śmietany 30%
2 łyżki pudru cukru
1 śmietan-fix
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku wody

1 puszka masy krówkowej400 g.
1 śnieżka

2 paczki krakersów

10 dag. płatków migdałowych

1 gotowa polewa czekoladowa,lub roztopiona czekolada

 

Wykonanie:
Biszkopt:

Białka ubić z ociupinką  soli,dodać cukier i żółtka ubijać dalej.. Przesiać mąki z proszkiem dodać do masy  i delikatnie wy mieszać. Wylać na blaszkę 30×40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz w nagrzanym piekarniku 180C.około 20 minut.

Masa budyniowa:

Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. zmiksować.. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać mieszankę budyniową, stale mieszając. Ugotować budyń i wystudzić.Mieszając od czasu do czasu, albo przykrywając folią aby nie zrobił się kożuch.  Masło utrzeć,dodając porcjami budyń. Ucierać na gładką masę.Rozsmarować na biszkopcie. Zaraz przykryć warstwą krakersów. Miękką masę korówkową, zmiksować ze śnieżką i rozsmarować na krakersach. Przykryć następną warstwą krakersów.

Bita śmietana:

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Delikatnie połączyć z żelatyną.Krótko zmiksować.Wyłożyć na krakersy. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe.Wystudzić i posypać na bitej śmietanie.
Polewą polać w esy-floresy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *