Składniki:
1 opakowanie ciasta na pizzę
2 łyżeczki włoskich ziół
1 por
1 cebula
2 łyżki oleju
50 g. sera owczego
sól
pieprz
50g. startego sera pecorino
1 żółtko
Wykonanie:
Składniki ciasta wymieszać z letnią wodą, zagnieść z ziołami. Por oczyścić i pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać, posiekać i razem z porem poddusić na oleju. Ser owczy pokroić w kosteczkę i dodać do warzyw, doprawić solą i pieprzem Ciasto rozwałkować (30×20 cm), na placek wyłożyć warzywa i posypać serem pecorino. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Ciasto zrolować, zaczynając od krótszego boku, następnie pokroić w plastry grub. 1 -2 cm. Plastry ciasta ułożyć na blasze, wyłożonej pergaminem. Żółtko wymieszać z wodą i posmarować plastry ciasta. Blachę wstawić do piekarnika, pizze piec 25-30 minut .