MINIPIZZE ZE SZPINAKIEM

Składniki:

 

125 g. twarogu

sól

4 łyżki oliwy

1 jajko

1 żołtko

250 g. mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczeni

300 g. szpinaku

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

70 g .mozzarelli

pieprz czarny mielony

gałka muszkatołowa

200 g. pomidorów

100 g. sera  ricotta

3 łyżki posiekanej bazylii

4 łyżki pokrojonych czarnych oliwek

4 jajka przepiórcze

 

Wykonanie:

 

Twaróg wymieszać ze szczyptą soli, olejem, żółtkiem i jajkiem. Dodać mąkę z proszkiem, zagnieść ciasto. Chłodzić 30 minut. Szpinak zblanszować, odcedzić i posiekać. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle. Dodać szpinak, kostki mozzarelli, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Ricottę wymieszać z bazylią, pomidorami i oliwkami, doprawić. Ciasto zagnieść, uformować 8 placków. Ułożyć na blasze przykrytej papierem. Na 4 placki wyłożyć farsz pomidorowy. Na 4 placki wyłożyć szpinak, wbić po 1 jajku. Pizze piec około 25 minut w temperaturze. 200C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *