MINITARTY ZE SZPINAKIEM

Składniki:

1i1/4 szklanki mąki

10 dag. masła

1 jajko

szczypta soli

masło do wysmarowania foremek

Farsz:

10 dag. świeżego szpinaku

1 mały ząbek czosnku

6 jajek

6 płaskich łyżeczek tartego parmezanu

sól

pieprz

gałka muszkatolowa

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim 6 foremek .średnicy 8  cm. nakłuć widelcem i chłodzić 30 minut. Szpinak opłukać sparzyć i dobrze osączyć na sicie . Wymieszać z rozgniecionym czosnkiem odrobiną soli, pieprzu i gałki. Ułożyć wokół boków wylepionych ciastem foremek. Środek posypać parmezanem wbić po 1 jajku na ser na środek. Zapiekać około 20 minut w temp.195 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *