Składniki:

 

2 szklanki mąki

? szklanki cukru pudru

2 łyżki miodu

1 jajko

1/5 kostki margaryny

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/3 szklanki śmietanki 30%

1 białko

cukier cynamonowy

mąka do podsypania

 

Wykonanie:

 

Margarynę  i miód rozpuść w rondelku. Dodaj sodę i śmietankę. Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem. Do mąki wlej rozpuszczoną z miodem margarynę i jajko. Wszystko wymieszaj mikserem. Ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm. i wycinaj foremkami ciasteczka. Ciasteczka przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posmaruj białkiem i posyp cukrem cynamonowym. Ciasteczka piecz około 10 minut w 180 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *