Składniki:
2 szklanki mąki
? szklanki cukru pudru
2 łyżki miodu
1 jajko
1/5 kostki margaryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki śmietanki 30%
1 białko
cukier cynamonowy
mąka do podsypania
Wykonanie:
Margarynę i miód rozpuść w rondelku. Dodaj sodę i śmietankę. Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem. Do mąki wlej rozpuszczoną z miodem margarynę i jajko. Wszystko wymieszaj mikserem. Ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm. i wycinaj foremkami ciasteczka. Ciasteczka przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posmaruj białkiem i posyp cukrem cynamonowym. Ciasteczka piecz około 10 minut w 180 C.