Składniki:
Na blaty miodowe:
4 szklanki mąki pszennej
1szklanka cukru pudru
1 łyżka cukru
2 jajka
250g masła
150g miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1cukier waniliowy
Masa serowa:
1kg zmielonego sera
4 jajka
1opakowanie budyniu śmietankowego
1/2 szklanki mleka
200g masła lub margaryny
1szklanka cukru
1 cukier waniliowy
Polewa:
150g ciemnej czekolady
2 łyżki miękkiego masła
wiórki kokosowe
Wykonanie:
Blaty miodowe:
Masło roztapiamy z miodem, odstawiamy do ostudzenia a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na placki wielkości blaszki 23X30cm, najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, gdyż ciasto źle się przenosi. Każdy placek pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Placki odstawiamy do ostudzenia.
Masa serowa:
Budyń rozpuszczamy w mleku 1/2 szklanki. Ser łączymy z jajkami, cukrami, rozpuszczonym budyniem i krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Masło roztapiamy w większym rondelku, dodajmy zmiksowane składniki i cały czas mieszając bo masa łatwo się przypala zagotowujemy masę. Od tego momentu gotujemy 10 minut na średniej mocy palnika cały czas mieszając. Gotową masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jeden blat ciasta miodowego wkładamy na dno formy. Gdy masa serowa jest jeszcze ciepła, ale już nieco gęstsza wylewamy połowę na blat, rozprowadzamy równomiernie. Kładziemy drugi blat, lekko dociskamy i wylewamy resztę masy. Układamy trzeci blat.
Polewa:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy z kąpieli wodnej z masłem. Polewą smarujemy wierzch ciasta, dekorujemy wiórkami. Gdy masa i polewa przestygną, ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin najlepiej na noc do lodówki. Ciasto jest dobre na drugi dzień jak zmięknie