Składniki:

 

50 dag. mąki

25 dag. miodu

3-4 jajka

10 dag. masła lub margaryny

22 dag. cukru

2/3 szklanki mocnego jasnego piwa

1łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżka sproszkowanych przypraw do pierników (goździkow,

cynamonu, ziela angielskiego, imbiru, gałki muszkatołowej)

garść posiekanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy)

Polewa:

15 dag. gorzkiej czekolady

3-4 łyżki mleka

1 łyżka masła

aromat waniliowy

Wykonanie:

 

Miękką margarynę utrzeć z trzema łyżkami cukru i jajkami. Do puszystej masy, mieszając, dodawać kolejno: mąkę, środki spulchniające, przyprawy, resztę cukru, roztopiony i ochłodzony miód oraz piwo. Wyrobić ciasto, wsypać posiekane bakalie oproszone mąką ziemniaczaną, wymieszać. Dwie foremki keksowe wysmarować masłem, posypać tartą bułką i wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 190-200 C. aż miodownik zacznie odstawać od ścian foremek. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić je, owinąć w czystą ściereczkę i odłożyć w chłodne miejsce na kilka  dni (miodownik jest najsmaczniejszy po 10 dniach). Wszystkie składniki polewy podgrzewać w rondelku (najlepiej nad parą), aż czekolada się rozpuści. Odwinąć ciasto ze ściereczki, oblać je gorącą polewą i pozostawić do wystygnięcia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *