Składniki:
50 dag. mąki
25 dag. miodu
3-4 jajka
10 dag. masła lub margaryny
22 dag. cukru
2/3 szklanki mocnego jasnego piwa
1łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżka sproszkowanych przypraw do pierników (goździkow,
cynamonu, ziela angielskiego, imbiru, gałki muszkatołowej)
garść posiekanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy)
Polewa:
15 dag. gorzkiej czekolady
3-4 łyżki mleka
1 łyżka masła
aromat waniliowy
Wykonanie:
Miękką margarynę utrzeć z trzema łyżkami cukru i jajkami. Do puszystej masy, mieszając, dodawać kolejno: mąkę, środki spulchniające, przyprawy, resztę cukru, roztopiony i ochłodzony miód oraz piwo. Wyrobić ciasto, wsypać posiekane bakalie oproszone mąką ziemniaczaną, wymieszać. Dwie foremki keksowe wysmarować masłem, posypać tartą bułką i wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 190-200 C. aż miodownik zacznie odstawać od ścian foremek. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić je, owinąć w czystą ściereczkę i odłożyć w chłodne miejsce na kilka dni (miodownik jest najsmaczniejszy po 10 dniach). Wszystkie składniki polewy podgrzewać w rondelku (najlepiej nad parą), aż czekolada się rozpuści. Odwinąć ciasto ze ściereczki, oblać je gorącą polewą i pozostawić do wystygnięcia.