Składniki:

 

1 puszka masy krówkowej

1/2 kg, herbatników

1/2 litra mleka

1/2 litra śmietany kremówki

2 opakowania. zagęstnika do śmietany

2/3 szklanki cukru

2 żółtka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki  pszennej

3/4 kostki masła

Wykonanie:

 

Półtorej szklanki mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe mleko dokładnie wymieszaj z żółtkami i mąkami. Dodaj do gotującego się mleka, gotuj około minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ostudź. Masło zmiksuj, dodając po łyżce budyniu. Puszkę masy krówkowej wstaw na kilka minut do gotującej się wody. Formę o wymiarach 35×24 cm wyłóż warstwą herbatników. Rozsmaruj ciepłą masę krówkową. Przykryj herbatnikami posmaruj masą budyniową  Ułóż herbatniki. Kremówkę ubij z zagęstnikami. Rozsmaruj na cieście. Chłodź 12 godzin.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *