Składniki:
Mostek cielęcy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
Farsz:
10 dag. cielęcej wątróbki
2 jajka
1 bułka
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Wykonanie:
Wątróbkę oraz namoczoną i odciśniętą z mleka bułkę przepuścić przez maszynkę. Dokładnie utrzeć masło i nadal ucierając, dodawać po jednym żółtku i łyżeczce zmielonej wątróbki. Wymieszać z natką, doprawić solą, pieprzem i gałką. Ubić na sztywno pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z masą. Umyty i osuszony mostek cielęcy skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, oddzielić ostrożnie z jednej strony grubą warstwę mięśni od żeber, aby utworzyła się kieszeń. W powstały otwór włożyć farsz, po czym dokładnie zaszyć. Nadziany mostek ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć plasterkami masła, wstawić obłożyć plasterkami masła, wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 1,5 godziny skrapiając wodą i polewając wytworzonym sosem.