Składniki;
100g. szynki wędzonej
150 g pieczarek
1-2 łyżki bułki tartej
sól
papryka
tymianek
pieprz
1 cebula
1 ząbek czosnku
250 g. mąki
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g.startego żółtego sera
natka pietruszki
1 jajko
5 łyżek oleju
250 g jogurtu naturalnego
Wykonanie;
Farsz;
Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć.Pieczarki posiekać dodać do szynki, poddusić, dodać bułkę tartą i przyprawy ostudzić.
Ciasto;
Cebulę i czosnek posiekać , podsmażyć na oleju. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, serem i pietruszką , solą i pieprzem,W drugiej misce wymieszać jajko, z olejem, jogurtem, cebulą i czosnkiem.Do płynnej masy wsypać mąkę z dodatkami, wymieszać. Połowę ciasta nałożyć do zagłębień formy włożyć po łyżeczce farszu, dopełnić ciastem.Piecz 20-25 minut w nagrzanym piekarniku w 180C.