Składniki:
1 margaryna
? szklanki mleka
1i1/2 szklanki cukru
4 jajka
4 łyżki kakao
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę, mleko, kakao i cukier włóż do rondelka, gotuj aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca. Z powstałej masy odlej 2/3 szklanki, a resztę wlej do miski. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy kakaowej. Wymieszaj mieszadłami miksera. Żółtka oddziel od białek. Dodawaj do ciasta po jednym żółtku ciągle mieszając. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Przełóż do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką. Ciasto przełóż do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 10 x 30 cm. Piecz 50 minut w 180 C. Upieczone ciasto wyjmij z formy. Gdy lekko przestygnie posmaruj pozostałą masą kakaową i odstaw do zastygnięcia.