Składniki:
Ciasto:
25 dag. masła
1 i 1/2 szklanki cukru
6 łyżeczek kakao
1/2 szklanki wody
aromat śmietankowy
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1/2 kg. Śliwek
Polewa:
12 i 1/2 dag. margaryny
1/2 szklanki cukru
1i 1/2 łyżki kakao
1i 1/2 łyżki wody
Wykonanie:
Do rondelka dać masło, cukier i kakao, zagotować. Wlać wodę, wymieszać. Ostudzić. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, wsypać do masy czekoladowej. Dodać jajka, dokładnie zmiksować. Śliwki umyć, wyjąć pestki, pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta. Skropić aromatem śmietankowym, wymieszać. Ciasto wylać do posmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach 25 x 35 cm. Piecz około 40 minut w temperaturze 180C.
Polewa:
Składniki dokładnie wymieszać i zagotować. Polać polewą ciasto.