Składniki:

Ciasto:

25 dag. masła

1 i 1/2 szklanki cukru

6 łyżeczek kakao

1/2 szklanki wody

aromat śmietankowy

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

1/2 kg. Śliwek

Polewa:

12 i 1/2 dag. margaryny

1/2 szklanki cukru

1i 1/2 łyżki kakao

1i 1/2 łyżki wody

Wykonanie:

Do rondelka dać masło, cukier i kakao, zagotować. Wlać wodę, wymieszać. Ostudzić. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, wsypać do masy czekoladowej. Dodać jajka, dokładnie zmiksować. Śliwki umyć, wyjąć pestki, pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta. Skropić aromatem śmietankowym, wymieszać. Ciasto wylać do posmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach 25 x 35 cm. Piecz około 40 minut w temperaturze 180C.

Polewa:

Składniki dokładnie wymieszać i zagotować. Polać polewą ciasto.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *