1/2 kg. Mąki

3 żółtka

20 dag. cukru

5 dag. margaryny

1/2 litra mleka

1 mały proszek do pieczenia

2 czubate łyżki kakao

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ucierać. Mąkę przesiać przez sitko, dodawać na przemian z mlekiem do masy jajecznej na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto wyłożyć do tortownicy piecz około50 minut w temperaturze180 C.

Krem:

12 i1/2 dag. margaryny

1 mały słoiczek dżemu wiśniowego

1/2 paczki galaretki wiśniowej

Wykonanie:

Miękką margarynę utrzeć mikserem, dodawać po łyżce dżemu lekko podgrzanego, na koniec dodać galaretkę rozpuszczoną1/2 szklanki wody. Ciasto przełożyć kremem, można polać polewą czekoladową .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *