1/2 kg. Mąki
3 żółtka
20 dag. cukru
5 dag. margaryny
1/2 litra mleka
1 mały proszek do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ucierać. Mąkę przesiać przez sitko, dodawać na przemian z mlekiem do masy jajecznej na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto wyłożyć do tortownicy piecz około50 minut w temperaturze180 C.
Krem:
12 i1/2 dag. margaryny
1 mały słoiczek dżemu wiśniowego
1/2 paczki galaretki wiśniowej
Wykonanie:
Miękką margarynę utrzeć mikserem, dodawać po łyżce dżemu lekko podgrzanego, na koniec dodać galaretkę rozpuszczoną1/2 szklanki wody. Ciasto przełożyć kremem, można polać polewą czekoladową .