Składniki:
6 płatów jasnej żelatyny
2 limonki
500 ml. śmietanki
40 g .cukru pudru
500 ml. czerwonego wina
sok z 1 pomarańczy
1 goździk
1laska cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500 g. jeżyn
melisa
skórka z pomarańczy do ozdoby
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Z limonek zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śmietankę ubić, dodając stopniowo przesiany cukier puder. Wymieszać z sokiem i skórką z limonek. Rozpuścić żelatynę, wymieszać z odrobiną śmietany, dodać do reszty śmietany. Mus przełożyć do 4 foremek (pojemność 125 ml.) opłukanych zimną wodą. Chłodzić 4 godziny. Wino podgrzewać z sokiem z pomarańczy, goździkiem i cynamonem ,oraz cukrem waniliowym około 10 minut. Przecedzić, zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody, zagotować. Dodać jeżyny, ostudzić. . Foremki z musem zanurzyć w gorącej wodzie, mus wyłożyć na głębokie talerze. Dodać jeżyny w winie, udekorować.