MUS ŚMIETANOWY Z JEŻYNAMI W WINIE

Składniki:

 

6 płatów jasnej żelatyny

2 limonki

500 ml. śmietanki

40 g .cukru pudru

500 ml. czerwonego wina

sok z 1 pomarańczy

1 goździk

1laska cynamonu

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

500 g. jeżyn

melisa

skórka z pomarańczy do ozdoby

 

Wykonanie:

 

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Z limonek zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śmietankę ubić, dodając stopniowo przesiany cukier puder. Wymieszać z sokiem i skórką  z limonek. Rozpuścić żelatynę, wymieszać z odrobiną  śmietany, dodać do reszty śmietany. Mus przełożyć do 4 foremek (pojemność 125 ml.) opłukanych zimną wodą. Chłodzić 4 godziny. Wino podgrzewać z sokiem z pomarańczy, goździkiem i cynamonem ,oraz cukrem waniliowym około 10 minut. Przecedzić, zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody, zagotować. Dodać jeżyny, ostudzić. . Foremki z musem zanurzyć w gorącej wodzie, mus wyłożyć na głębokie talerze. Dodać jeżyny w winie, udekorować.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *