Składniki:

5 żółtek

5 łyżek cukru pudru

50 ml. adwokata lub innego likieru wg. upodobań

1,5 łyżki żelatyny

500 ml. śmietanki kremówki

2 białka

1 łyżka wyłuskanych orzeszków pistacjowych

Wykonanie:

 

Przed rozbiciem jajka dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. Żółtka ubijaj na parze z cukrem pudrem i łyżką wrzątku, aż powstanie puszysta masa. Połącz ją z adwokatem. Żelatynę wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody, odstaw, by napęczniała. Podgrzewaj, aż się rozpuści,wystudź. Dodaj do masy jajecznej, wymieszaj. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Białka ubij na pianę. Masę jajeczną połącz najpierw ostrożnie z bitą śmietaną, a potem z białkami. Deser rozłóż do pucharków, wstaw do lodówki, by stężał. Przed podaniem posyp posiekanymi orzeszkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *