Składniki:
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
50 ml. adwokata lub innego likieru wg. upodobań
1,5 łyżki żelatyny
500 ml. śmietanki kremówki
2 białka
1 łyżka wyłuskanych orzeszków pistacjowych
Wykonanie:
Przed rozbiciem jajka dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. Żółtka ubijaj na parze z cukrem pudrem i łyżką wrzątku, aż powstanie puszysta masa. Połącz ją z adwokatem. Żelatynę wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody, odstaw, by napęczniała. Podgrzewaj, aż się rozpuści,wystudź. Dodaj do masy jajecznej, wymieszaj. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Białka ubij na pianę. Masę jajeczną połącz najpierw ostrożnie z bitą śmietaną, a potem z białkami. Deser rozłóż do pucharków, wstaw do lodówki, by stężał. Przed podaniem posyp posiekanymi orzeszkami.