Składniki:
60 dag. mięsa z indyka (z udźca)
2 pęczki natki pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
10 dag. pieczarek
200 ml. rosołu (instant)
200 ml. śmietany
50 ml. białego wina
4 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki margaryny
sól
pieprz
Wykonanie:
Posiekać koperek, szczypiorek i połowę natki. Natrzeć mięso solą i pieprzem, obłożyć zieleniną. Zwinąć, związać, podsmażyć w brytfance na 2 łyżkach tłuszczu. Wlać rosół, piecz godzinę w temperaturze 200C. Podsmażyć pieczarki na reszcie tłuszczu, wlać wino, śmietanę i tłuszcz z pieczenia mięsa. Dodać kwaśną śmietanę zagotować. Wymieszać zresztą posiekanej pietruszki. Podawać z ryżem i bukietem warzyw.