Składniki:
10 średnich pomidorów
3 dag masła
sól
pieprz
25 dag gotowanego lub pieczonego mięsa
3 dag czerstwej bułki
2-3 łyżki mleka
2 łyżki natki pietruszki
1 jajo,
4 dag masła
tarta bułka.
Wykonanie:
Mięso zemleć w maszynce razem z namoczoną w mleku odciśniętą bułką. Żółtko jaja utrzeć z 2 dag masła, włożyć mięso wsypać natkę pietruszki, sól pieprz, wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sucha wlać łyżkę mleka. Na końcu dodać do nadzienia pianę ubitą z białka. Skroić wierzchy pomidorów, łyżeczką wydrążyć miąższ, wewnątrz je osolić, oprószyć pieprzem. Napełnić pomidory nadzieniem, posypać tartą bułką i na każdym położyć mały kawałeczek masła. Ułożyć pomidory w naczyniu wysmarowanym masłem, piec w nagrzanym piekarniku, podawać z pieczywem lub ziemniakami.