Składniki:
4 duże ziemniaki
20 dag. kiełbasy
5 dag. żółtego sera
koperek.
Dip:
1kubeczek jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 ogórek
przyprawa do gyrosa
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki wyszoruj, gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Ostudź, przekrój na pół. Wydrąż trochę miąższu. Kiełbasę pokrój, podsmaż. Napełnij ziemniaki. Piecz około 25 minut w 180C. Posyp startym serem, piecz 15 minut. Posyp koperkiem.
Dip:
Ogórek obierz, zetrzyj na tarce. Czosnek posiekaj. Warzywa wymieszaj z jogurtem, majonezem, zieleniną, szczyptą pieprzu i przyprawą gyros. Polej ziemniaki.