Składniki
Ciasto:
4jajką
5 łyżek masła lub margaryny
4 czubate łyżki maki.
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
Sos i nadzienie:
10 dag. szynki (najlepiej wędzonej)
10 dag mozzarelli lub ementalera
10 dag chudego twarożku
1 puszka (850 ml.)pomidorów bez skórki
około 1 szklanki mleka
8 łyżek tartego parmezanu lub z tartej goudy
3łyżki mąki
2 łyżki masła lub margaryny
pieprz
szczypta tartej gałki muszkatołowej
świeża bazylia lub 1 łyżeczka suszonej bazylii
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Ciasto naleśnikowe:
Rozpuścić 3 łyżki tłuszczu. Rozmieszać mąkę z mlekiem, dodać sól, jajka i przestudzony tłuszcz. Rozpuszczać porcjami na patelni resztę tłuszczu, smażyć z ciasta 8 cienkich naleśników.
Sos beszamelowy:
Rozpuścić 2 łyżki tłuszczu na nadzienie, wykonać zasmażkę z mąki. Wlać mleko rozmieszać, zagotować. Doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pokroić szynkę w paski, żółty ser w kostkę. Zmieszać twaróg z sosem. Wrzucić szynkę, pokrojony żółty ser, 5 łyżek tartej goudy (parmezanu) i posiekaną świeżą bazylię (lub łyżeczkę bazylii suszonej). Doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć nadzienie na naleśnikach .Zwinąć naleśniki, ułożyć w nasmarowanej tłuszczem żaroodpornej formie. Osączyć pomidory, przetrzeć przez sitko. Zagotować, doprawić do smaku. Polać naleśniki przecierem, posypać resztą tartego sera. Zapiekać 10 minut w piekarniku w temperaturze 225C.