NALEŚNIKI PO WŁOSKU

Składniki

 

Ciasto:

 

 

4jajką

5 łyżek masła lub margaryny

4 czubate łyżki maki.

1/2 szklanki mleka

szczypta soli

Sos i nadzienie:

10 dag. szynki (najlepiej wędzonej)

10 dag mozzarelli lub ementalera

10 dag chudego twarożku

1 puszka (850 ml.)pomidorów bez skórki

około 1 szklanki mleka

8 łyżek tartego parmezanu lub z tartej goudy

3łyżki mąki

2 łyżki masła lub margaryny

pieprz

szczypta tartej gałki muszkatołowej

świeża bazylia lub 1 łyżeczka suszonej bazylii

tłuszcz do formy

 

Wykonanie:

Ciasto naleśnikowe:

Rozpuścić 3 łyżki tłuszczu. Rozmieszać mąkę z mlekiem, dodać sól, jajka i przestudzony tłuszcz. Rozpuszczać porcjami na patelni resztę tłuszczu, smażyć z ciasta 8 cienkich naleśników.

Sos beszamelowy:

Rozpuścić 2 łyżki tłuszczu na nadzienie, wykonać zasmażkę z mąki. Wlać mleko rozmieszać, zagotować. Doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pokroić szynkę w paski, żółty ser w kostkę. Zmieszać twaróg z sosem. Wrzucić szynkę, pokrojony żółty ser, 5 łyżek tartej goudy (parmezanu) i posiekaną świeżą bazylię (lub łyżeczkę bazylii suszonej). Doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć nadzienie na naleśnikach .Zwinąć naleśniki, ułożyć w nasmarowanej tłuszczem żaroodpornej formie. Osączyć pomidory, przetrzeć przez sitko. Zagotować, doprawić do smaku. Polać naleśniki przecierem, posypać resztą tartego sera. Zapiekać 10 minut w piekarniku w temperaturze 225C.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *