Składniki :
Ciasto;
30 dag.mąki pszennej
1 jajko
250 ml. mleka
1 łyżka oleju
sól
Farsz;
30 dag. pieczarek
30 dag. tartego sera żółtego
10 dag. szynki konserwowej
1duża śmietana
sól
bazylia
pieprz
2 cebule
2 łyżki masła
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
Wykonanie;
ciasto;
Przygotować ciasto na naleśniki z podanych składników i usmażyć na patelni naleśniki.
Farsz;
Na maśle podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, szynkę oraz cebule z dodatkiem przypraw. Śmietanę połączyć z 1/2 sera, doda do farszu i wymieszać. Gdy ser się rozpuści, zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. W razie potrzeby doprawić do smaku. Naleśniki wypełnić farszem, poskładać w trójkąty lub według swojego uznania . Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym serem, zapiekać do jego rozpuszczenia się. Gotowe naleśniki posypać posiekaną bazylią.