NALEŚNIKI Z KUKURYDZĄ I DROBIEM

Składniki:

Ciasto:

 

40 dag. mąki kukurydzianej

10 dag. mąki pszennej

2 jajka

2 łyżki oleju

sól

mleko

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie:

Kawałek kapusty pekińskiej

1 czerwona cebula

1/2 puszki kukurydzy

filet z piersi kurczaka

przyprawa do gyrosa

pieprz

3 łyżki majonezu

1łyżka pikantnego keczupu

olej do smażenia

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

Mąkę kukurydzianą  pszenną przesiej, wymieszaj z sodą i szczyptą soli. Dodaj jajka, olej, szklankę wody i tyle mleka, by powstało ciasto gęstsze niż na naleśniki. Dokładnie zmiksuj. Usmaż na oleju naleśniki.

Nadzienie:

Filet z piersi kurczaka umyj, osusz, posyp przyprawą do gyrosa i ewentualnie solą, usmaż z obu stron na oleju na złoty kolor .Kapustę oczyść, poszatkuj. Dodaj osączoną z zalewy kukurydzę i pokrojoną cebulę, wymieszaj. Ostudzonego kurczaka pokrój na małe kawałki, połącz z sałatką. Dodaj majonez i keczup, wymieszaj, przypraw do smaku. Nadzienie ułóż na środku każdego naleśnika, brzegi podnieś do góry, formując sakiewkę. Zepnij wykałaczkami z Np. korniszonem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *