Składniki:
Ciasto:
40 dag. mąki kukurydzianej
10 dag. mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki oleju
sól
mleko
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie:
Kawałek kapusty pekińskiej
1 czerwona cebula
1/2 puszki kukurydzy
filet z piersi kurczaka
przyprawa do gyrosa
pieprz
3 łyżki majonezu
1łyżka pikantnego keczupu
olej do smażenia
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę kukurydzianą pszenną przesiej, wymieszaj z sodą i szczyptą soli. Dodaj jajka, olej, szklankę wody i tyle mleka, by powstało ciasto gęstsze niż na naleśniki. Dokładnie zmiksuj. Usmaż na oleju naleśniki.
Nadzienie:
Filet z piersi kurczaka umyj, osusz, posyp przyprawą do gyrosa i ewentualnie solą, usmaż z obu stron na oleju na złoty kolor .Kapustę oczyść, poszatkuj. Dodaj osączoną z zalewy kukurydzę i pokrojoną cebulę, wymieszaj. Ostudzonego kurczaka pokrój na małe kawałki, połącz z sałatką. Dodaj majonez i keczup, wymieszaj, przypraw do smaku. Nadzienie ułóż na środku każdego naleśnika, brzegi podnieś do góry, formując sakiewkę. Zepnij wykałaczkami z Np. korniszonem.