Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1/2 kostki masła
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
szczypta soli
kilka kropli aromatu pomarańczowego.
Nadzienie:
30-40 dag. zmielonego twarogu śmietankowego
4-5 łyżek cukru
2-3 żółtka
1opakowanie cukru waniliowego
Sos:
4-5 pomarańczy
4-5 łyżek cukru
Wykonanie:
Ciasto: masło stop, ostudź. Zmiksuj z jajkami. Dodaj mąkę, mleko, sól, aromat i około pół szklanki wody, zmiksuj (ciasto musi być dość rzadkie w razie potrzeby dolej jeszcze wody). Usmaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju lub masła
Nadzienie:
Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj twaróg oraz cukier waniliowy, wymieszaj.
Sos:
pomarańcze obierz (skórka będzie potrzebna do zawiązania sakiewek), wyciśnij sok. Wlej do rondelka, wsyp cukier. Gotuj, aż sok zrobi się gęsty. Na naleśnikach ułóż nadzienie, boki podnieś do góry, zwiąż skórką pomarańczową. Sakiewki ułóż w formie posmarowanej masłem. Zapiecz w temp. 180 C. Polej sosem pomarańczowym.