Składniki:
1 kg. wydrylowanych wiśni
10 pestek z wiśni
1 kg .cukru
1/2 litra spirytusu
1/2 litra wódki czystej
Wykonanie;
Wiśnie umyć odsączyć na sicie z wody.Wydrylowane wiśnie i pestki włożyć do słoja zasypać cukrem, i przykryć gazą lub lnianą ściereczką, aby do środka nie dostały się muszki . Odstawić na 7dni w ciepłe słoneczne miejsce ,aż wiśnie puszczą sok , kilka razy na dzień potrząsać słojem. Sok zlać do garnka, zagotować, ostudzić. Do zimnego soku dolać spirytus wymieszać i wlać do butelek.Wiśnie po odcedzeniu soku zalać wódką i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie do dużego naczynia wlać wódkę z wiśni oraz wlać sok ze spirytusem. Wszystko wymieszać, przefiltrować przez kilka warstw gazy, lub filtr do kawy i rozlać do butelek.
Nalewkę odstawić na 3-6 miesięcy w ciemne i zimne miejsce. Po tym czasie naleweczka nadaje się do spożycia.