Składniki:
Ciasto:
60dag. mąki pszennej
25 dag. masła
1 szklanka śmietany 18%
cukier puder do posypania
Na krem:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
1 laska wanilii
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Utrzeć przesianą mąkę z masłem i śmietaną na jednolite ciasto. Podzielić na pół, uformować kule, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 200 C. i wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia. Rozwałkować obie części ciasta cienko i umieścić je na blachach. Wstawić do piekarnika na 20 minut a następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie zagotować połowę mleka z cukrem i laską wanilii. Zdjąć rondel z ognia, wyjąć wanilię i przekroić wzdłuż na pół. Czubkiem noża wyjąć nasiona i wymieszać z mlekiem i cukrem. Ponownie zagotować. W oddzielnym naczyniu zmiksować pozostałe mleko z jajkami i mąkami. Wlać masę jajeczno -mączną do gorącego mleka i gotować na średnim ogniu cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Powstały krem wylać na jeden z blatów ciasta i rozprowadzić równomiernie. Nałożyć drugi blat na krem i lekko przycisnąć. Napoleonkę wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i pokroić na mniejsze porcje.