Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
6 żółtek
25 dag. margaryny.
3 łyżeczki proszku
olejek cytrynowy

Masa niby ser:
3 duże śmietany kwaśnej 18% 400 ml.każda
2 budynie śmietankowe po 40g.
6 białek
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
1/2  łyżeczki olejku  pomarańczowego
10 dag . żurawiny

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki na  ciasto połączyć razem zarobić .Większa połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć blaszkę 25 x 35 cm wyłożoną papierem i natłuścić  Mniejszą część ciasta dać do zamrażarki na 1 godzinę.  Ciasto z blaszką dać do nagrzanego piekarnika190C. i podpiec około 15 minut ,aby uniknąć zakalca.Wystudzić.

Masa niby ser:

Śmietanę zmiksować dodać budynie.ubić pianę z białek, gdy piana sztywna dodawać po trochu cukier puder cały czas miksować .Jeśli cukier już ubity dodać pianę do śmietany i wymieszać  delikatnie .Dodatkowo jeżeli ktoś chce dodać  żurawinę i delikatnie wymieszać łyżka drewnianą. Na podpieczone ciasto, wylać masę śmietanowo- budyniową i na wierzch zetrzeć  zamrożone ciasto na tarce o dużych oczkach .Piecz około45-50 minut w 190C.cm. Po lekkim ostudzeniu troszeczkę siadzie ale nie za  dużo .Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *