Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
20 dag margaryny
2 żółtka
1/2szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 galaretka owocowa
Masa orzechowa:
15 dag mielonych orzechów
3/4 szklanki słodkiej śmietany
30 dag masła lub margaryny
2 jajka,
1 szklanka cukru
Wykonanie:
Przesianą mąkę z proszkiem dopieczenia posiekać nożem, dodać cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części i upiec w dwu jednakowych tortownicach. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce; dodać cukier, galaretkę
w proszku i usmażyć. Śmietanę wraz z mielonymi orzechami, ubitymi jajkami
i cukrem lekko zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć na pianę, dodawać po trochu ostudzoną masę, cały czas ucierając. Na placku ułożyć usmażone jabłka, na nich rozsmarować masę orzechową i nakryć drugim plackiem. Wierzch można oblać polewą czekoladową. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.