NIEBIAŃSKI PRZYSMAK

Składniki:

Ciasto:

 

30 dag mąki

20 dag margaryny

2 żółtka

1/2szklanki cukru pudru

2 łyżki kwaśnej śmietany,

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 Masa jabłkowa:

 

1 kg jabłek

 1 szklanka cukru

1 galaretka owocowa

 

Masa orzechowa:

 

 15 dag mielonych orzechów

3/4 szklanki słodkiej śmietany

30 dag masła lub margaryny

2 jajka,

1 szklanka cukru

 

Wykonanie:

 

Przesianą mąkę z proszkiem dopieczenia posiekać nożem, dodać cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części i upiec w dwu jednakowych tortownicach. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce; dodać cukier, galaretkę

w proszku i usmażyć. Śmietanę wraz z mielonymi orzechami, ubitymi jajkami

i cukrem lekko zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć na pianę, dodawać po trochu ostudzoną masę, cały czas ucierając. Na placku ułożyć usmażone jabłka, na nich rozsmarować masę orzechową i nakryć drugim plackiem. Wierzch można oblać polewą czekoladową. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *