Składniki:

3 kg. słodkich, mocno dojrzałych śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu)
1 kg. cukru
15 dag.gorzkiego ciemnego kakao
10 dag. dobrej jakości gorzkiej czekolady( jeżeli ktoś chce)

Wykonanie;

Śliwki zasypujemy cukrem w wysokim garnku z grubym dnem i odstawiamy na około 30-50 minut do czasu aż śliwki puszczą odrobinę soku. Następnie śliwki stawiamy na palnik i gotujemy około 45 minut, w tym czasie owoce powinny się już odrobinę rozgotować i puścić więcej soku,często mieszać aby nie przywarły do dna, a następnie przy pomocy blendera zmiksować te śliwki na gładki mus, który ponownie gotować około 40 minut. Mus należy dość często mieszać ponieważ może przywierać do dna. 5 minut przed zakończeniem gotowania do musu śliwkowego przesiać kakao cały czas energicznie mieszając trzepaczką i jak ktoś chce może dodać połamaną na kostki czekoladę.Gdy dodamy kakao masa zgęstnieje, więc przez ostatnie minuty gotowania należy ją cały czas mieszać. Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i odstawić do całkowitego wystygnięcia.Ja mimo to pasteryzuje słoiki 20 minut,od chwili zagotowania się wody w garnku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *