Składniki:
35 dag. mąki
żółtko
1 łyżka oleju
1/4 szklanki ciepłej wody
15 dag. baraniny z udźca
15 dag polędwicy wołowej lub mięsa z rostbefu,
5 dag. około nerkowego łoju wołowego lub szpiku z grubej, długiej kości
sól
pieprz
majeranek
cebula
1 dag. masła
Wykonanie:
Do mąki dodać żółtko, olej oraz tyle ciepłej wody, aby powstało miękkie ciasto. Odłożyć na godzinę szczelnie zakryte. Oczyszczone z błon, powięzi i tłuszczu mięso wołowe i baranie, łój lub szpik powinno się ostrym tasakiem posiekać bardzo drobno, można jednak zemleć mięso wraz z podsmażoną cebulą w maszynce z ostrymi nożami. Do zmielonych produktów wlać 1 -2 łyżki rosołu lub wody z kawałeczkiem kostki rosołowej, wymieszać, by powstała jednolita masa. Rozłożyć kuleczki nadzienia i bardzo starannie lepić maleńkie pierożki(na jeden raz do ust). Kołduny gotować 10 minut w dużej ilości osolonej wody. Można podawać w bardzo gorącym rosole lub na wygrzanych talerzach tylko lekko skropione masłem. Jeść bardzo gorące.