ODCHUDZONE KOŁDUNY

Składniki:

 

35 dag. mąki

żółtko

1 łyżka oleju

1/4 szklanki ciepłej wody

15 dag. baraniny z udźca

15 dag polędwicy wołowej lub mięsa z rostbefu,

5 dag. około nerkowego łoju wołowego lub szpiku z grubej, długiej kości

sól

pieprz

majeranek

cebula

1 dag. masła

 

Wykonanie:

 

Do mąki dodać żółtko, olej oraz tyle ciepłej wody, aby powstało miękkie ciasto. Odłożyć na godzinę szczelnie zakryte. Oczyszczone z błon, powięzi i tłuszczu mięso wołowe i baranie, łój lub szpik powinno się ostrym tasakiem posiekać bardzo drobno, można jednak zemleć mięso wraz z podsmażoną cebulą w maszynce z ostrymi nożami. Do zmielonych produktów wlać 1 -2 łyżki rosołu lub wody z kawałeczkiem kostki rosołowej, wymieszać, by powstała jednolita masa. Rozłożyć kuleczki nadzienia i bardzo starannie lepić maleńkie pierożki(na jeden raz do ust). Kołduny gotować 10 minut w dużej ilości osolonej wody. Można podawać w bardzo gorącym rosole lub na wygrzanych talerzach tylko lekko skropione masłem. Jeść bardzo gorące.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *