ODWRÓCONY BRZOSKWINIOWIEC

Składniki:

 

Biszkopt:

 

3 jajka

3 łyżki mąki

3 łyżki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

1/2 litra śmietany 30%

2 opakowania galaretki brzoskwiniowej

1 puszka brzoskwiń lub kilka świeżych owoców

 

Wykonanie:

 

Biszkopt:

Białka ubij, dodając stopniowo cukier. Dodaj żółtka, ubij. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (o wymiarach 25 x 40 cm). Piecz 20 minut w 175C. Upieczony biszkopt razem z papierem włóż do formy keksowej (tak by dno i boki były nim wyłożone), ostudź.

Masa:

Galaretki rozpuść w dwóch szklankach wrzątku, ostudź. Brzoskwinie pokrój w kostkę. Śmietanę ubij. Wlej ostudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę, dodaj brzoskwinie, wymieszaj. Masę wlej do biszkoptu, wierzch wyrównaj. Schłodź. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by masa dobrze stężała. Ciasto odwróć, zdejmij papier. Udekoruj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *