OGÓRKI KANAPKOWE ELI

Składniki ;

3 kg. ogórków gruntowych

Zalewa :

5 szklanek wody
2 i 1/2 szklanki octu 10%
3 i 1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżki gorczycy
2 płaskie łyżki pieprzu ziarnistego
1 i 1/2 płaskiej łyżki kurkumy
2 łyżki soli
20 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe

Wykonanie;

Ogórki pokroić w poprzek na szatkownicy w jednakowej grubości plastry i poukładać je ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy połączyć ze sobą i wymieszać do chwili rozpuszczenia się cukru. Następnie wstawić ją na palnik i gotować przez 5 minut od chwili aż zalewa zacznie się gotować. Gorącą zalewę przecedzić przez gęste sitko, wlewać do słoików, mocno zakręcić a następnie pasteryzować w garnku z wodą przez 5 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *