OGÓRKI KISZONE NA ZIMĘ

Składniki:

ogórki gruntowe

2 łyżki soli kamiennej na litr wody

2 -3 liście dębu na słoik mogą być (liście winogrona ,czarnej porzeczki lub wiśni)

chrzan lub liście chrzanu

łodygi i baldaszki kopru

czosnek na słoik 3 ząbki

Wodę daję prosto z kranu wymieszaną z solą .

Ogórki umyć i poukładać w słoikach jak najciaśniej tak by nie były luźno. Włożyć do każdego słoiczka po trzy ząbki czosnku, trzy plastry chrzanu, po kilka małych kawałków łodyg kopru i baldaszków na to kładziemy po trzy listki (na słoik dębu) .Zalewamy słoiki wodą z rozpuszczoną solą i zamykamy. Zostawiamy tak w ciepłym miejscu aż ogórki zmienią kolor to znaczy że się ukisiły i można je wynieść do piwnicy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *